FAQ - Waar je moet zijn?

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 Handig om te weten:  Aantal vragen: 11
 Info voor coaches/teambegeleiders:  Aantal vragen: 8
 Info voor leden:  Aantal vragen: 8
 Info voor ouders:  Aantal vragen: 4

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

Handig om te weten:
01) Hoe gaat DMHC om met persoonsgegevens? 

Voor meer informatie over hoe wij omgaan met persoonsgegevens verwijzen we je naar onze privacyverklaring.

 
02) Ik heb een probleem met iemand op de club. Wat moet ik doen? 
Heb je een probleem met iemand op de club en voel je je onveilig, meld dit dan bij onze vertrouwenspersoon Roosmarijn van Leur.  
03) Waar kan ik de app van DMHC downloaden? 

De app kan downloaden in de Google Play Store of in de App store

 
04) Waar kan ik mijn gegevens wijzigen? 
Een wijziging van jouw telefoonnummer(s) en e-mailadres(sen) kan je zelf doen via de website nadat je bent ingelogd.
 
Een adreswijziging geeft je door aan de ledenadministratie via [email protected].
 
05) Waar kan ik terecht voor gevonden voorwerpen? 
In ons clubhuis vind je een grote bak in de twee grijze kasten. Ligt je gevonden voorwerp er niet tussen, stuur dan een mailtje naar: [email protected]. Dan proberen we het op een andere manier terug te vinden. 

 
06) Wat vind ik in het persoonlijke gedeelte van de website en de DMHC app? 
Het persoonlijke deel van de website en de DMHC app zijn alleen toegankelijk voor leden, trainers, coaches, begeleiders en commissieleden. Mensen die niet betrokken zijn bij DMHC, zullen geen toegang krijgen tot de afgeschermde informatie binnen de website en de app. 

Je persoonlijke inlog is bedoeld voor alles wat met je eigen team(s) te maken heeft, inclusief de begeleiding daarvan. Het is de plek voor al je persoonlijke gegevens en ook voor de coaches, begeleiders en managers.

De website en app zijn geïntegreerd met LISA (ons leden informatiesysteem) en met de standenmotor van de KNHB. Hierdoor staan alle gegevens direct klaar (zoals teamopstelling, standen, uitslagen, programma).
Je vindt hierin o.a.:
  • Je eigen gegevens zoals die in de ledenadministratie zijn opgenomen (via Profiel) 
  • De rollen die je binnen DMHC vervult (commissies, teams die je coacht en/of traint etc.)
  • Wanneer je volgende wedstrijd is inclusief de belangrijkste gegevens daarvan 
  • Of er evenementen zijn waarvoor je je aan kunt melden 
  • Wanneer er activiteiten zijn van de andere mensen die ook op jouw adres wonen (broertjes, zusjes, dochter, zoon, vader, moeder ...)
  • Mededelingen die op jou van toepassing zijn van bijvoorbeeld de lijncoördinatoren 
  • Clubgegevens: zoals verslagen en documenten

De DMHC app  neemt naast de website een belangrijke plaats in bij de communicatie binnen DMHC. Inloggen doe je met de inlogcode die je ook voor de website gebruikt. De mogelijkheden van de app kom je vanzelf tegen als je hem gaat gebruiken, maar de meest interessante staan hieronder:
  • Uitslagen snel bekend: Het leukste van de app is misschien wel dat de uitslagen direct via het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF) binnenkomen. Uitslagen zijn meteen zichtbaar nadat een scheidsrechter die heeft ingevoerd. De uitslagen die nog niet 100% zeker zijn, staan tussen haakjes.
  • Koppeling DWF/teammanager: De toegang tot het DWF is een sterk punt van de app: maar 1x inloggen en vervolgens koppelt hij de app aan de coach of aanvoerder. De coach, begeleider of aanvoerder heeft dan ook meteen de mogelijkheden als taken, presentie, spelerslijst en contactgegevens. Via ‘push-berichten’ kan er direct informatie naar teamleden worden gestuurd.
  • Gezinsagenda: Heel handig is de gezinsagenda, die geeft in één overzicht alle hockey-activiteiten van het gezin voor de komende weken. Met trainingen, wedstrijden (met verzameltijden, standen, uitslagen, programma), bardiensten, fluitbeurten en team/clubactiviteiten.
 
07) Ik wil mijn lidmaatschap opzeggen, hoe doe ik dit? 
Opzegging van het lidmaatschap dient altijd te gebeuren uiterlijk 30 april van het lopende seizoen. Dit in verband met het samenstellen van de teams en onze verplichtingen richting de Hockeybond. Opzeggen kan op 2 manieren: 
1: Via de website van DMHC. Via inlog leden (LISA-team) en de optie Club - Opzegformulier kan het lidmaatschap worden opgezegd. 
2: Opzegging via e-mailadres: [email protected]
 
08) Aan wie kan ik een nieuwsbericht doorgeven? 
Nieuwsberichten worden door de redactie van onze communicatiecommissie geplaatst op de website, de DMHC app en social media kanalen. Verzoeken voor het plaatsen van berichten kan je doorgegeven aan [email protected]

 
09) Wat is een DMHC Clubcard en hoe kom ik eraan? 
DMHC heeft een cashless betalingssysteem. Dit betekent dat er geen contant geld op de club aanwezig is en er ook niet contant kan worden afgerekend. Uiteraard kan je pinnen, maar we bieden ook de mogelijkheid om met de DMHC Clubcard af te rekenen. 

De DMHC Clubcard is een veilig betaalmiddel exclusief voor in het clubhuis van DMHC. De Clubcard houder heeft een online rekening waar één of meerdere Clubcards aan kunnen worden gekoppeld. Het tegoed op deze rekening kan worden aangevuld d.m.v. iDEAL. De Clubcard rekening geeft inzicht in het verbruik van elke kaart die er aan gekoppeld is en het resterend saldo. Het tegoed staat dus niet op de Clubcards zelf en bij verlies of defect kan de kaart worden geblokkeerd en vervangen zonder effect op het saldo. Met de Clubcard kan men ook niet meer uitgeven dan het saldo toelaat. Ideaal voor u en uw gezin.

De DMHC Clubcard is verkrijgbaar achter de bar á €5,- met €1,50 starttegoed voor een welkomstdrankje. Vervolgens dient u zich te registreren en een rekening te openen. Dat doet u op www.mijnkniponline.nl d.m.v. het kaartnummer en de CVC code die op de kaart vermeld zijn.  

Sinds kort is er ook een App om uw rekening te beheren en waar u bovendien mobiel mee kunt betalen met behulp van een QR code. De App geeft direct inzicht in het verbruik van de gekoppelde Clubcard(s) en heeft de mogelijkheid om terplekke het saldo op uw Clubcard rekening aan te vullen. De KNIP App kunt u downloaden in de App store en op Google Play afhankelijk van uw type mobiele telefoon. Door gebruik van de code DMHC125 kunt u zich registreren en er direct gebruik maken ook zonder clubcard. 
 
10) Waar kan ik het wedstrijdschema vinden? 
Deze staat op de website en kun je vinden op de DMHC app. Het wedstrijdschema staat circa twee weken voor de wedstrijd online. Na publicatie wordt het schema van DMHC in principe niet meer aangepast. Aanvoerders en teambegeleiders kunnen verzoeken m.b.t. de indeling van uit- en thuiswedstrijden doorgeven aan de eigen (!) wedstrijdsecretaris.  
11) Wat moet ik doen bij ongelukken tijdens de hockeysport? 
Een EHBO kast vind je in de hal van het clubhuis en ijs kan je vragen achter de bar. Ook is het verstandig om bij aanvang van een wedstrijd al een cool-pack + theedoek mee te nemen naar het veld. Vergeet de cool-pack niet terug te brengen.

Hieronder hebben wij de meest voorkomende letsels beschreven. De afkorting: sl.o. staat voor slachtoffer.

Aangezichtletsel en hersenletsel
Krijgt een persoon een bal of harde klap tegen zijn hoofd, wees dan extra alert.
Situatie: de speler staat nog op zijn benen en is goed aanspreekbaar. Het sl.o. voelt zich niet suf en/of verward.
Handelen. Je ziet een zwelling op het hoofd: koelen
Wond: deze reinigen en afdekken met steriel gaas en hydrofiel zwachtel.

Bij letsel in het gezicht
Situatie: de speler blijft liggen.
Spreek het sl.o. luid en duidelijk aan. Geen reactie, schud het sl.o. voorzichtig aan zijn schouders! Denk erom dat het hoofd zo min mogelijk beweegt! Als er een beetje beweging is of absoluut geen reactie, dan is het sl.o. bewusteloos.

Handelen: Laat het sl.o. liggen waar hij ligt.

Laat iemand 112 bellen en vragen om een ambulance en geef de locatie en plaats door.

Controleer de ademhaling door te kijken en te voelen: Doe dit 10 sec.
Je oor, bij het sl.o. zijn mond en neus houden. Zo kan je voelen of er luchtstroom is.
Je hand met gespreide vingers wijzend naar het hoofd van het sl.o., op de overgang borst en buik te houden. Zo kan je voelen of er ademhaling is.
Houdt de ademhaling in de gaten! De ademhaling moet ongeveer 12 keer per minuut gaan.
Sl.o. in stabiele ligging leggen. De meeste hebben dit geleerd met jeugd EHBO.
Ga na of er uitwendig letsel is en dek dit af met steriel gaas.
Houdt sl.o. warm door af te dekken met isoleer deken.
Alert blijven! Sl.o. kan zwaar inwendig letsel hebben en in shock raken!
Stopt de ademhaling, sl.o. terugdraaien naar rugligging en beginnen met beademen.
Ook hartslag controleren.
 
Botbreuk en ontwrichting
Hierbij is altijd professionele hulp nodig!
Situatie: Beoordeel een botbreuk of ontwrichting bij het slachtoffer door te kijken en te vragen.
- Sl.o. heeft pijn
- Kan het getroffen lichaamsdeel niet gebruiken.
- Je ziet een zwelling
- Soms: Een abnormale stand.
- Een abnormale beweeglijkheid.
- Een uitwendige wond
Conclusie: (open) botbreuk/ Ontwrichting aan de ledematen.
Handelen
Bij beenbreuk/ontwrichting, been onbeweeglijk houden door opgerolde deken of jas ertegen te leggen. 112 bellen en vragen om een ambulance.

Bij open botbreuk; wond afdekken met een steriel gaas en leukoplast. Dit is niet nodig als de wond bedekt is door kleding!
Houdt het sl.o. warm door jas of isoleerdeken te gebruiken. Deze vind je in de EHBO-kit.
Bij bovenste ledematen sl.o. zelf het getroffen ledemaat laten ondersteunen.
Bij onderarm, mitella aanleggen, bovenarm en/of schouder, brede das aanleggen en sl.o. naar EHBO post van ziekenhuis brengen
 
Kleine ongevallen
Bloedneus: Laat sl.o. 1 keer snuiten.
Laat sl.o. in schrijfhouding zitten. Duw de neusvleugel aan de gewonde zijde dicht. Minstens 10 minuten volhouden. Lukt het niet om bloeding te stoppen, dan naar huisartsenpost gaan met sl.o.
Schaafwonden: Het is verstandig om deze goed te reinigen met veel water. Minder kans op infectie. Oppervlakkige schaafwonden laten drogen aan de lucht.
Diepere wonden, die blijven bloeden, afdekken met bijv. een snelverband. Het is dan beter om de gewonde ledemaat hoog te houden. Zo stopt de bloeding eerder.
Tand eruit: Laat tandarts bellen of hockeyer zo snel mogelijk kan komen.
(Stukjes van) tand bij elkaar zoeken en meenemen. Uitgeslagen tand vasthouden bij de kroon. En afspoelen in melk of water.Tand meenemen in bekertje met melk of speeksel van het sl.o. Naar de tandarts. Vaak kan een tand weer teruggeplaatst worden.
 
Kneuzing en verstuiking
Situatie: beoordeel kneuzing en verstuiking door te kijken. Wat zie je. Niet zelf aan het letsel komen!
Laat slachtoffer eventueel zelf sok of schoen uitdoen.
slachtoffer heeft eerst alleen pijn
je ziet zwelling (soms na langere tijd)
later (soms) blauwe verkleuring
soms het onvermogen het getroffen lichaamsdeel te gebruiken
Doel van eerste hulp: verminderen van pijn en (verdere) zwelling voorkomen.
Handelen:
Het getroffen lichaamsdeel koelen, met ijs. Wel deze in een doek wikkelen. Minstens 10 minuten, liefst langer.
Daarna kun je de kneuzing ook nog insmeren met arniflorzalf.(EHBO-kit)
Geef rust en steun aan getroffen lichaamsdeel.
Eventueel een drukverband aanleggen. Je moet dan wel weten hoe je dat moet aanleggen!
Het been hoogleggen, arm in een mitella voor steun.

Schaafwonden
Schaafwonden hebben overeenkomsten met brandwonden. Bij beiden is de opperhuid verdwenen.
Op het hockeyveld ontstaan brandwonden vaak door een glijdende val op het kunstgrasveld. Lichte brandwonden als gevolg van een glijdende val zijn te herkennen aan een schaafwond met zwarte randen. Ook door wrijving met bijvoorbeeld kleding kunnen schaafwonden ontstaan.
Schaafwonden moeten goed schoongemaakt worden zodat er geen vuil achterblijft en de wond gaat ontsteken. Als een hockeyer op een met zand ingestrooid kunstgrasveld een schaafwond oploopt spoel dan het zand er heel goed uit. In zand kunnen glasachtige splintertjes zitten die in de wond kunnen blijven zitten. Dan de wond door een arts laten schoonmaken!
Handelen:
Was de wond uit met water en zeep (zo nodig met een borsteltje).
Dep de wond droog met een steriel gaasje of schone doek.
Ontsmet de wond door de wond zelf en de naaste omgeving te deppen met een ontsmettende vloeistof.
Laat de wond drogen aan de lucht om het genezingsproces te bevorderen. Al snel ontstaat er zo een korst op de schaafwond.
Als de wond erg groot/diep is en blijft bloeden of als de wond mogelijk in contact komt met kleding, dek dan de wond af met een steriel gaasje. Leg witte watten op het gaasje om doorsijpelend bloed op te nemen. Dek het geheel daarna af met een zwachtel, zodat het niet meer kan verschuiven. Het is ook mogelijk om een snelverband te gebruiken om de wond af te dekken.
Houd bij een schaafwond altijd rekening met tetanusbesmetting!
(Herhaling) voorkomen!
Behandel (schaafplekken op) een gevoelige huid met vaseline of talkpoeder.