Geschiedenis DMHC

Het duurt nog even, maar in 2025 wordt het groot feest aan de Schenkeldijk, want dan bestaat onze mooie vereniging 100 jaar. Een leeftijd om trots op zijn! Maar hoe is de club ontstaan? DMHC, de Dordrechtse Mixed Hockey Club werd opgericht in het gebouw Americain in Dordrecht op 5 september 1925.  

Daar ging een lange geschiedenis aan vooraf, want ruim 20 jaar daarvoor, in 1904 besloot een klein groepje Dordtenaren te gaan hockeyen. Ze richtten de Dordrechtsche Hockey en Bandyclub (DHBC) op. Een eigen veld was er niet, gelukkig konden ze terecht op het voetbalveld van DFC. In 1905 kreeg DHBC een veld toegewezen, maar dat kon alleen in de winter gebruikt worden. Het was een weiland aan de Straatweg naar Willemsdorp, ter hoogte van de Eerste Tol. 's Zomers stonden daar de paarden van de firma van Twist. Letterlijk hockeyen op een knollenveld dus, daar kunnen we ons nu niks meer bij voorstellen.

DHBC ging voortvarend van start, want de heren deden gelijk mee aan de competitie van de landelijke bond, weliswaar in de laagste klasse. Er werd toen gespeeld in de kleuren blauw/wit. Het was oorspronkelijk een mannenclubje, maar in 1913/1914 werden er ook enkele dames lid. Mede door de Eerste Wereldoorlog kon DHBC zich niet handhaven en werd na 15 jaar opgeheven.  

Dit was gelukkig niet het einde van hockey in Dordrecht, want de hockeysport werd ook beoefend bij de Openlucht Spel Club Dordrecht (OSCD). Er werd gespeeld op het terrein van de Dordrechtsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding aan de Oranjelaan, waar ook allerlei andere buitensporten werden beoefend.

Bij OSCD kwam in de loop der jaren het accent steeds meer op hockey te liggen, waardoor de leden van andere sporten zich achtergesteld voelden. Dat leidde tot een conflict, waardoor de hockeyafdeling in juni 1925 voor OSCD bedankte. 

Een aantal leden ging niet bij de pakken neerzitten en vormde het bestuur van weer een nieuwe sportclub. Op De Staart werd een veld gehuurd, dat in zeer slechte staat was en door de jonge vereniging zelf in orde gemaakt moest worden. In september 1925 werd de vergadering uitgeschreven, die leidde tot oprichting van de Sportclub "De Staart”, deze datum wordt ook gezien als de oprichtingsdatum van het huidige DMHC. De kleuren werden zwart/wit. Feitelijk kon er op het slechte veld niet "echt” gehockeyd worden en een van de eerste daden van het bestuur was dan ook het vinden van een betere speelgelegenheid. Die werd gevonden op een wei aan de Achterweg en werd geschikt gemaakt voor hockey. September 1931 werd het veld in gebruik genomen. De clubkleuren werden groen/wit, dat is hierna nooit meer veranderd. 

In 1935 kon een aangrenzend stuk weiland erbij worden gehuurd, de club had toen ruim 100 leden. In 1938 kwam er in Dordrecht een tweede hockeyclub bij: GOAL. Deze club fuseerde uiteindelijk met ‘De Staart’, waarschijnlijk door de Tweede Wereldoorlog, Op een vergadering op 6 september 1946 werd de naam veranderd in "Dordrechtsche Mixed Hockey Club”. De clubkleuren bleven groen/wit. Later werd die naam nog eens gewijzigd in SV Dordrecht, een wat ‘algemenere’ naam om tegemoet te komen aan een aantal leden dat andere sporten beoefende als cricket, volleybal en tennis. Maar uiteindelijk kwam het accent helemaal op hockey te liggen, waardoor werd besloten de naam toch weer te wijzigen in DMHC.   

Terug naar de accommodaties. 26 jaar werd er aan de Achterweg gespeeld. Daar kwam verandering in toen er aan de Sportlaan, vlakbij de A-16, een nieuwe sportaccommodatie werd aangelegd door de gemeente. DMHC besloot te verhuizen naar een complex met 3 nieuwe grasvelden en een oefenstrook. De burgemeester van Dordrecht opende op 26 april 1958 het zelfgebouwde clubhuis, een mooie dag!  

Maar toen kwam de Drechttunnel en moest DMHC weer verhuizen. Dit keer streek de club neer op Sportpark Schenkeldijk. Daar werd in eigen beheer een indrukwekkend clubhuis gebouwd, dat op 4 augustus 1974 werd geopend door de wethouder van Sport. Op het sportcomplex Schenkeldijk had de vereniging uiteindelijk 6 grasvelden tot zijn beschikking. Maar ja, als je in de jaren ’80 een beetje mee wilde tellen, moest je ten minste één kunstgrasveld hebben. Om dit voor elkaar te krijgen, werden diverse acties gehouden. En het lukte! Op 26 september 1987 opende de wethouder van Sport,  het eerste zandingestrooide kunstgrasveld. Daar kwamen in 2001 en 2007 nog 2 kunstgrasvelden bij. In 2007 kreeg het clubhuis, met name de keuken en de toiletten, een grote opknapbeurt en werd het terras aanzienlijk vergroot. 

Naast veldhockey en zaalhockey wordt er sinds 2002 onder de naam DMHC ook rolstoelhockey beoefend. Er worden er stappen gezet om het knotshockey binnen de club te introduceren. 

De laatste jaren komen dit weekend op de website;-)