Zaalhockey, let op! Leveren scheidsrechters aangepast door KNHB

25-11 Nieuws

De nieuwe methode wordt dit seizoen van kracht en is van toepassing op de gehele jeugdcategorie, dus zowel de A/B/C/D-jeugd als de Jongste Jeugd. 

 

De nieuwe methodiek houdt in dat het thuisspelende team zorgt voor 2 scheidsrechters/spelleiders die alle 3 de wedstrijden van het zaalblok fluit, dus de 2 eigen wedstrijden én de tussenliggende wedstrijd. 


In plaats van het meenemen van 1 eigen scheidsrechter bij iedere wedstrijd, willen we de 3 wedstrijden die vallen in de 3-luik laten fluiten door 2 scheidsrechters van het thuisspelende team. Het thuisspelende team is tevens het team dat de zaalleiding heeft. 

Dit betekent in de praktijk dat een team niet langer alle speeldagen een scheidsrechter naar alle (uit-)wedstrijden hoeft mee te nemen. Het team hoeft slechts op de twee speeldagen dat het zaalleiding heeft, te zorgen voor 2 scheidsrechters die alle 3 de wedstrijden van het 3-luik fluiten. 

Dit heeft tevens als voordeel dat deze twee thuis-speeldagen meestal in een thuis-sporthal worden gespeeld waardoor het mogelijk ook makkelijker wordt om scheidsrechters bereid te vinden om te fluiten. 

Omdat de wedstrijden gefloten worden in een thuishal wordt het met de nieuwe methode ook makkelijker voor verenigingen om vanuit hun arbitrage-commissie (beginnende) fluiters te begeleiden. Een bijkomend voordeel van 2 scheidsrechters van dezelfde vereniging zal zijn dat er minder onderlinge discussie is over arbitrale beslissingen. Na afloop van de zaalcompetitie zullen we deze nieuwe methode evalueren. 

Deze methodiek geldt niet voor de senioren. Die blijft hetzelfde als voorgaande jaren, dat wil zeggen dat ieder team 1 scheidsrechter meeneemt voor de eigen wedstrijd.


Op de KNHB Standenmotor staat aangegeven wanneer een team de zaalleiding heeft.


Vriendelijke groet,

Zaalcommissie